DANI ARHITEKTURE SARAJEVO x LINA

Prošla godina je označila početak projekta koji, kroz Creative Europe grant, podržava Evropska unija, a koji je nazvan LINA – Evropska arhitektonska platforma koja okuplja 27 organizacija, muzeja, galerija, festivala, bijenala, trijenala, fondacija i fakulteta sa cijelog evropskog kontinenta, a na čijem čelu je slovenački arhitekta Matevž Čelik. Cilj ovog udruživanja je da se kroz pružanje podrške mladim kreativcima i naporima da se identificiraju potencijalna rješenja za suočavanje planete sa klimatskom i ekološkom krizom, pomogne pri realiziranju European Green Deal - setom prijedloga kako da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Zasnovana na iskustvu i radu prethodne platforme, Future Architecture, koja je kroz posljednjih šest godina imala fokus na tome kako danas funkcionišu arhitektonske prakse, te kako arhitektura može sudjelovati u pronalaženju odgovora na pitanja današnjice, LINA ide korak dalje, te sada za cilj ima usmjeriti arhitektonski sektor prema zelenim, kružnim i održivim praksama, povezati mlade glasove sa internacionalnim akterima i pronaći put novim idejama.

LIFT-prostorne inicijative su kroz svoj najprepoznatljiviji projekat Dani arhitekture Sarajevo postali suosnivači LINA-e te kao prva organizacija iz Bosne i Hercegovine otvorili put ostalim organizacijama iz BiH da se pridruže LINA-i. Prva LINA konferencija je održana prošle godine u Ljubljani - u ovoj godini je to Copenhagen, a 2024. godine, za 40. godišnjicu sarajevske zimske olimpijade, domaćin LINA konferencije će biti upravo Sarajevo i to u koordinaciji LIFT-prostorne inicijative.

Slika_LINA - European Architecture Platform

Slika_LINA - European Architecture Platform

LINA podupire stav da je osnaživanje internacionalnih saradnji i partnerstava te podrška mladim individualcima ili grupama koje istražuju i doprinose transformaciji arhitekture u manje po planetu štetnu aktivnost. LIFT u ovom stavu podcrtava i važnost da se kroz LINA-u kreira prostor za čiste, cirkularne i održive projekte ali i da se kreiraju mogućnosti za sljedeće generacije da preuzmu vodstvo u ovom polju. “Šansa da razmjenu iskustava i znanja, za doživljaj novih priča i konteksta te prilika da podjelimo svoja iskustva je održiv način djelovanja, a u proteklom periodu LINA nam je omogućila neka nova partnerstva,” rekli su iz LIFT-a.

Tbilisi Architecture Biennial 2022: What’s next?

Predstavnici LIFT-a su u oktobru prošle godine učestvovali u okruglom stolu LINA: Agents of Change u sklopu programa trećeg Tbilisi Architecture Biennial zajedno sa predstavnicima DPR Barcelona, Eesti Arhitektuurimuuseum, Architekturos fondas. Okrugli sto LINA: Agents of Change je imao za cilj razmijenu iskustava, znanja i ideja iz različith konteksta, istražujući koncept privremenosti u urbanom i društvenom životu, a pod temom TAB2022: What’s next? Arhitektonsko bijenale je otvoreno početkom oktobra prošle godine nedaleko od centra Tbilisija, u devastiranom objektu bivšeg “Kartli” sanatorijuma - prostoru koji je već 3 decenije dom za nekoliko stotina prisilno raseljenih ljudi usljed ratnih dešavanja početkom devedesetih godina prošlog vijeka u sjeverozapadnoj gruzijskoj regiji Abkhazia. “LINA: Agents of Change je bila prilika za razmjenu iskustava ali i nekih novih ideja,” rekli su iz LIFT-a.

Slika_Prvi LINA General Assembly u Ljubljani

Slika_LINA: Agents of Change (Martynas Germanavičius - Architekturos fondas, Ethel Baraona Pohl - DPR Barcelona, Matevž Čelik - LINA, Triin Ojari - Eesti Arhitektuurimuuseum, Irhana Šehović i Dunja Krvavac - LIFT)