Knjiga "3650 dana savremene arhitekture u Sarajevu"

U maju 2017. godine festival Dani arhitekture Sarajevo održan je deseti put. Tokom predavanja koja su činila program prvog izdanja 2008. korišteno je danas gotovo zaboravljeno sredstvo vizuelne prezentacije - grafoskop. Devet godina kasnije festival je otvoren videomapiranjem objekta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Ova razlika na dobar način ilustruje ne samo sazrijevanje Dana arhitekture, već i razmjer tehnološke mijene u deceniji iza nas."

Sadržaj knjige čine dva formalno i tematski različita dijela koji se smjenjuju hronološkim redoslijedom. Prvi dio sadrži pojedinačne arhivske fotografije dopunjene kratkim komentarima u vezi sa nekim značajnim trenutcima i događajima festivala. Drugi dio, organizovan kao kolaž dijelova autorskih tekstova, fotografija, dijagrama i crteža, predstavlja izbor iz predavanja, izložbi i radionica iz svih izdanja Dana arhitekture. Znak #, raširen oblik meta-indeksiranja u komunikaciji na društvenim mrežama – na engleskom “hashtag” - služi kao uvezujući element koji nastoji uspostaviti veze unutar i između dva dijela knjige. Time se retrospektivno pokušavaju deducirati neki zajednički tematski, problemski i formalni orijentiri uspostavljeni tokom deset godina. Ovim se formira početna, otvorena i fleksibilna, baza “hashtagova” koja se s budućim izdanjima Dana arhitekture može dalje dopunjavati, mijenjati i rafinirati.

"Svojom ikonografijom knjiga šalje jasnu poruku. Prvo, sadržaj je gust i bogat, što odražava iskustvo sabijanja i koncentracije koje festivali nude. Drugo, dva glavna vizuelna žanra u knjizi su, s jedne strane, fotografije, vizualizacije i crteži arhitekture koja se prezentovala, diskutovala i prikazala tokom Dana arhitekture, a s druge strane, fotografije posjetilaca i učesnika predavanja i diskusija, te otvorenja izložbi i instalacija. Sveobuhvatnost koju grafički aspekt knjige komunicira uočava se i u njenom naslovu. Stvarni broj dana trajanja Dana arhitekture samo je djelić onih 3650 dana iz njenog naslova, ali namjera je učiniti da svaki dan bude Dan arhitekture, te da kultura arhitekture postane sveprisutna." - Hans Ibelings u predgovoru knjige.

 

Naručite svoj primjerak knjige

http://www.buybook.ba/shop/product/1257/3650-dana-savremene-arhitekture-u-sarajevu