SOBA+

SOBA+ je arhitektonski studio koji su 2011. godine u Budvi osnovali Brankica Stojnić i Siniša Marjanović. Studio je fokusiran na projektovanje turističkih i stambenih objekata, te arhitekturu enterijera. Težnja ka uspostavljanju što skladnijih prostornih odnosa i poništavanje postojećih prostornih konflikata primarni su izazovi arhitektonskog djelovanja studija. 

Brankica Stojnić (1981.), arhitektica, trenutno je kandidat za doktora nauka na Univerzitetu u Ljubljani. Završila je studij arhitekture na Univerzitetu u Banjaluci 2007. i kao stipendista Tempus projekta provela jednu godinu studirajući na Politecnico di Milano. Radila je kao projektant u nekoliko arhitektonskih biroa. 

ARHITEKTURA I KAPITALIZAM

Arhitektonsko polje djelovanja podređeno je potrebama i interesima tržišta, a arhitektura se shvata (samo) kao sredstvo za ostvarivanje profita. Kao tržišno orijentisan studio, SOBA+ je na određeni način dio tog kapitalističkog sistema. Pa ipak, pri svakom novom projektu se trude krenuti od arhitektonskih (ne nužno tržišnih) vrijednosti, svaki put iznova postavljajući i propitujući moralne granice prakse. „Ustrajanje na privremenom moralu“, kako ga je definisala Petra Čeferin, ih podstiče na napredak i tjera da ostanu arhitekti.