O Nama

Dani arhitekture predstavljaju jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje različita predavanja internacionalnih i lokalnih arhitekata i arhitektica, izložbe, projekcije filmova i slična dešavanja. Dani arhitekture su do sada održani sedam godina za redom (2008.-2014.), sa preko 50 različitih predavača i predavačica iz 15 zemalja i popraćeni brojnim izložbama i projekcijama filmova.

Dani arhitekture 2015

U vrijeme kada svi glavni naslovi pripadaju arhitekturi Zapada, ovogodišnji Dani arhitekture u fokus stavljaju savremene trendove Jugoistočne i Srednje Evrope.Najbolje pokazatelje mogućnosti današnjice i potencijala budućnosti uočavamo u mladim arhitektima, čiji otpor uticajima društvenog okruženja dovodi do stvaranja kvalitetnih savremenih arhitektonskih ostvarenja.

Pored arhitekata iz Bosne i Hercegovine pozivali smo  i arhitekte iz zemalja užeg i šireg regiona.  Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Mađarska, Bugarska, Rumunija i  Češka,  danas sve u različitim fazama razvoja, kroz historiju povezane istim uticajima koji su oblikovali njihove arhitektonske tokove.

Arhitekti koje smo pozvali pričaće o iskustvima mladih arhitekata nekad i sad. Kako se oni bore sa današnjim tržištem? Kako samo jedno savremeno arhitektonsko ostvarenje utiče na sredinu u kojoj nastaje? Kakve promjene može da izazove i kako ga sredina prihvata?

Pored predavanja uspješnih mladih arhitekata iz regije možete očekivati niz zanimljivih događaja, koji uključuju radionice, izložbe, predstavljanje studentskih radova, ali i okupljanje predstavnika skoro svih arhitektonskih medija iz regije.

Pozivamo Vas da nam se pridružite da zajedno kroz diskusiju dođemo do novih zaključaka i smjernica za dalji razvoj savremene arhitektonske scene našeg regiona.

Historiju DANA ARHITEKTURE možete vidjeti na : http://www.daniarhitekture.ba/_old/media/DA080910111213.pdf

DA tim

 

E-mail: lift.prostorneinicijative@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/dani.arhitekture/