Loading...

Najavljeni 10. Dani arhitekture u Sarajevu

 

 

U ponedjeljak, 17. aprila, predstavljen je vizuelni identitet 10. jubilarnog izdanja festivala. Pored vizuelnog identiteta, organizatori su predstavili i preliminarni program festivala.

 

Festival će, sada već tradicionalno, biti otvoren videomappingom jednog objekta od javnog značaja u Sarajevu. Organizatori su ove godine izabrali Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine,  gdje će biti otvorena i izložba “Kontinuirani enterijer”, u produkciji Dana arhitekture i ovogodišnjeg kuratora, hrvatskog arhitekte Idisa Turata.

 

U slijedeća četiri dana, na dva stage –a, posjetioci festivala će imati priliku da pogledaju dvije izložbe, učestvuju na tri radionice i čuju šta o arhitekturi imaju da kažu već ostvareni i(li) mladi arhitekti.

 

Od poznatih imena iz svijeta arhitekture, svoje učešće na festivalu su potvrdili Bernard Khoury, OFIS Arhitekti, MDH Arhitekti, Dinko Peračić, Elger Blitz, Tadej Glažar i drugi uvaženi gosti, arhitekti i prijatelji Dana arhitekture.

 

Pecha Kucha program, rezervisan za promociju mladih arhitekata i umjetnika, će predstaviti autore najboljih radova sa konkursa na temu “Kontinuirani enterijer”.

 

Ovogodišnje izdanje festivala donosi i jednu novinu.

 

Posjetioci festivala će imati priliku da goste - predavače upoznaju na dva načina: kroz prezentacije vlastite prakse, ali i kroz njihova mišljenja i stavove na panel diskusijama o spekulativnom dizajnu, medijima, prakticiranju arhitekture i edukaciji.

 

Informacije o načinu rezervisanja karata će biti objavljene uskoro.

 

Kako izgleda maj u znaku arhitekture u Sarajevu, pogledajte na videu Dana arhitekture 2016:

 

https://vimeo.com/213192494

Dani arhitekture su regionalna plaforma koja cijelu godinu kroz različite događaje radi na aktivnoj edukaciji profesionalaca na polju arhitekture i dizajna, poticanju umrežavanja među arhitektima u regiji i promociji mladih arhitekata.

Centralni godišnji događaj – festival Dani arhitekture će se održati ove godine od 17. – 21.5. na različitim lokacijma u Sarajevu.

 

 Više informacija se može pronaći na web stanici https://www.daniarhitekture.ba i na fb page – u Dani arhitekture. (https://www.facebook.com/dani.arhitekture/?fref=ts)